Menu

Cum arată lupta pentru ultimele locuri din Europa care duc la Cupa Mondială

Europa va avea 13 echipe la Cupa Mondială din 2022, iar numele a zece dintre ele sunt cunoscute deja. Ultimele trei vor fi aflate în martie anul următor, în urma meciurilor de baraj.

12 echipe sunt calificate la baraj, iar semifinalele sunt programate pe 24 martie, în timp ce finalele vor avea loc pe 29 martie. Toate meciurile se dispută într-o singură manșă.

Programul este următorul:

Italia - Macedonia de Nord și Portugalia - Turcia - învingătoarele se vor duela între ele pe 29 martie

Scoția - Ucraina și Țara Galilor - Austria - învingătoarele se vor duela între ele pe 29 martie

Rusia - Polonia și Suedia - Cehia - învingătoarele se vor duela între ele pe 29 martie

Italia, favorită clară în confruntarea cu Macedonia de Nord

Italia a pierdut pe ultima sută de metri calificarea directă la Cupa Mondială din 2022 și va fi nevoită să joace baraj. Adversară îi va fi Macedonia de Nord, ocupanta locului 2 din grupa României. E un meci în care Italia este favorită clară pentru a se califica în finala barajului, dacă ne uităm pe cote pariuri. Italia are cota 1.08 să avanseze în finala barajului, în timp ce Macedonia de Nord are cota 8.00. Pare a fi așadar cel mai dezechilibrat duel din semifinalele play-off-ului.

Portugalia, câștigătoarea de la EURO 2016, va trebui să treacă și ea de baraj. În semifinalele play-off-ului, înaintea unui potențial duel cu Italia, lusitanii sunt clar favoriți în confruntarea cu Turcia. Ei au cota 1.20 la calificare, iar Turcia are cota 4.60. Cu siguranță foarte multă lume așteaptă așadar un duel între Italia și Portugalia în finala play-off-ului, iar o câștigătoare de Campionat European va privi astfel Mondialul din fața televizorului.

Rusia - Polonia se anunță în schimb un duel foarte echilibrat și interesant. Se joacă în Rusia, astfel că polonezii sunt considerați ușor outsideri. Dar au jucători foarte buni, în special pe Robert Lewandowski, care a ratat de puțin șansa de a câștiga primul Balon de Aur din carieră, fiind detronat de Lionel Messi. Așadar, Polonia are cota 2.00 să ajungă în finala play-off-ului, iar Rusia are 1.82.

Suedia o va întâlni pe Cehia în semifinalele barajului și este ușor favorită, având cota 1.60 la calificarea în finala play-off-ului. În schimb, cehii au cota 2.35. Suedezii au o generație interesantă, cu jucători buni care vin din urmă să îl completeze pe veteranul Zlatan Ibrahimovic. Și duelul dintre Suedia și Cehia este deschis oricărui rezultat, dar nordicii pornesc cu prima șansă mai ales că se joacă pe terenul lor.

Scoția - Ucraina este un alt meci în care echilibrul este semnificativ. Scoțienii au terminat pe locul 2 într-o grupă câștigată de Danemarca, în timp ce Ucraina nu a avut mari șanse în grupa din care a mai făcut parte și Franța. Un ușor avantaj acordă bookmakerii echipei Scoției, care are cota 1.86 la calificarea în finala barajului, în timp ce Ucraina are 1.95.

Țara Galilor va întâlni în semifinalele barajului Austria, o echipă care a avut un parcurs foarte slab în preliminarii, în condițiile în care a terminat grupa pe locul 4, după Danemarca, Scoția și Israel. Austria merge la baraj prin prisma parcursului avut în Liga Națiunilor, ca și Cehia. Iar bookmakerii o văd ușor favorită în confruntarea cu Țara Galilor pentru calificarea în finala barajului. Austriecii au cota 1.86 la calificare, iar Țara Galilor are 1.95.

Ce echipe s-au calificat la Cupa Mondială

Până în momentul de față cunoaștem 13 dintre echipele cu biletele asigurate pentru Cupa Mondială din 2022, calificările fiind încă în desfășurare în afara Europei.

Astfel, pe lângă Qatar, care va participa din postura de țară gazdă, din Europa s-au mai calificat Germania, Danemarca, Franța, Belgia, Croația, Spania, Serbia, Anglia, Elveția și Olanda.

De asemenea, Brazilia și-a asigurat și ea calificarea, alături de marea sa rivală, Argentina. Dintre echipele care au obținut calificarea până acum cele mai titrate sunt Germania și Brazilia, ambele cu câte 4 titluri mondiale în palmares. Germania a câștigat ultima dată Cupa Mondială în 2014, în timp ce Brazilia nu s-a mai impus din 2002.

Cupa Mondială din 2022 va avea loc între 21 noiembrie și 18 decembrie, în Qatar. Este pentru prima dată în istoria turneului final când competiția va avea loc iarna. S-a luat această decizie din cauza temperaturilor foarte mari din Qatar de pe timpul verii. În aceste condiții, calendarul cluburilor din Europa va fi serios dat peste cap anul următor pentru a face loc Cupei Mondiale.

Qatar promite însă cea mai tare ediție de Cupa Mondială din istorie și a pregătit 8 stadioane spectaculoase în cele 5 orașe care vor găzdui meciurile.

Parteneri