Menu

Campionatele Europene de Fotbal

  • Scris de forfecel (ştie_mucala)
  • Categorie: Fotbal Extern
CAMPIONATELE EUROPENE DE FOTBAL

Delauney HenriIdeea organizarii unui campionat de fotbal între tarile Europei a fost formulata pentru prima data în 1927 de catre francezul Henry Delauney,unul dintre sustinatorii proiectului nu cu mult înainte propus de Jules Rimet, acela al organizarii unui campionat mondial de fotbal.

Se voia practic realizarea unei competitii europene paralela cu cea mondiala si împruna sa duca la edificarea si propasirea evenimentului fotbalistic, la universalizarea lui .

Ideea nu a prea surîs unor federatii europene,demararea competitiei mondiale prinse-se aripi si de aceea cea europeana aparea ca un plus care deocamdata nu-si gasea oportunitatea. Proiectul lîncezea, anii treceau si a izbucnit si un al doilea razboi mondial. Nici o sansa asadar…

La jumatatea deceniului al saselea demarase pe plan european o competitie la nivelul echipelor de club, initiata de Gabriel Hanot, redactorul sef al cunoscutei publicatii franceze “L`EQUIPE” ,cel care ulterior avea sa sustina pe Pierre Delauney în a relua ideea tatalui sau de a se institui o competitie fotbalistica intertari la nivel european.

Drept urmare, în 1957, la Congresul F.I.F.A., care s-a desfasurat la Köln, s-a pus în discutie propunerea lui Pierre Delauney.

Cu 14 voturi pentru, 4 abtineri (tarile din Marea Britanie) si 5 împotriva, propunerea a fost validata si în anul urmator a si debutat sub denumirea de “CUPA NATIUNILOR - HENRY DELAUNEY”.

Parteneri